Gyerekeknek!Fejlesztők,Játék,Vers,Mondókák...
Virgonc oldal nem csak gyerekeknek! / /

 
MENÜ
Főoldal Mese
Vers,Mondóka Gyakarolj!
Ajándék Vendégkönyv

LINKCSERE
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Gyakorolj!
 
Fejlesztő(k)
 
Kifestő
 
Vers,Mondóka
 
Mese
 
Ez+Az
 
Ajándék
 
BLOGPLUSZ
 
Google hírdetés!
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-05-09
 
körjáték

KÖRJÁTÉKOK:

A körjátékok a magyar hagyomány részét képezik, de Európa szinte minden országában fellelhetőek a tradicionális játékok ezen formái. A körjátékokhoz elengedhetetlen, hogy több gyermek legyen egyszerre jelen, így ezeket a játékokat arra az időre ajánljuk, amikor valami miatt sokan összegyűlnek. A játékok mindegyike könnyen elsajátítható, így a bölcsődés korosztálynak sem okoz majd különösebb nehézséget megtanulásuk.

Fehér liliomszál
A gyermekek körben állnak, egymás kezét fogják és az éneklés alatt körbe sétálnak. Egy társuk, a „fehér liliomszál” középen áll, és a dalban elhangzottakat utánozza. Páros lábbal ugrik, tenyerét tálként tartja, valakinek a ruhájába törli arcát, egy társának karjait felemelve, tükröt tartat magának végül pedig valamely gyermekhez támaszkodik és helyet cserél vele.

Fehér liliomszál,
Ékes liliomszál,
Ugorj át a Tiszán,
Mosakodj meg szépen,
Az aranylavórban,
Törülközz meg szépen
Az aranykendővel,
Fésülködj meg szépen
Az aranyfésűvel,
Támaszkodj meg szépen
Az aranytuskóban.


Manócska az órában
Ennél a játéknál is kört alkotva szemben állnak egymással a gyerekek. Az első sor alatt a mutatóujjukat mozgatják jobbra-balra. Második sornál ökleiket ütögetik egymásra, majd a mutatóujjaikat mutatják fel, de most már nem mozognak. Az utolsó sornál egymás vállára hajtják a fejüket.


Jár az óra: tik-tak, tik-tak,
jár Benne egy manócska kalapál.
De ha áll az óra és nem jár
Alszik a manócska és nem kalapál.


Lánc, lánc, eszterlánc
A játék során a gyerekek egymás kezét fogva, körben járnak és énekelnek. Amikor kimondják egyik társuk nevét, akkor az a gyerek kifordul. Az éneklés és a játék mindaddig folytatódik, míg mindnyájan kifordulnak.


Lánc, lánc, eszterlánc,
Eszterlánci cérna,
Cérna volna, selyem volna,
Mégis kifordulna.
Pénz volna, karika, karika
Forduljon ki Marika!
Marikának lánca!


Nyulasdi
Ezt a klasszikus körjátékot biztosan mindenki ismeri. A gyerekek nagy körben állnak, egyik társuk a kör közepén guggol, kezeit a fülénél tartja. Az utolsó két sornál a nyuszi elkezd ugrándozni, és megpróbálja egyik társát elkapni, aki ezután helyette lesz a tapsifüles.


Nyuszi ül a fűben,
Fűben szundikálva.
Nyuszi talán beteg vagy,
Hogy már nem is ugorhatsz?
Nyuszi, hopp!
Nyuszi, hopp!
Máris egyet elkapott!


Csíp-csíp csóka
Minden gyermek a körbe áll, egymás kezére teszik a kezüket, és belecsípnek az alatta lévő kézfejbe. Természetesen vigyázni kell arra, hogy senkinek se fájjon ez a művelet. A dal alatt végig emelgetik kezeiket, ügyelve, hogy ne csússzon ki a csippentés, majd a hessegetésnél elengedik egymást, és hessegető mozdulatokat végeznek.


Csíp-csíp csóka,
vakvarjúcska
Komámasszony kéreti a szekerét,
Nem adhatom oda,
tyúkok ülnek rajta!
Hess el tyúkok, mind, mind, mind!


Komámasszony, hol az olló?
Ezt a játékok a szabadban is lehet játszani. Minden gyermeket megkérünk, hogy rajzoljon magának egy kört. Ha mindenki elkészült, akkor körbe állítjuk őket, és valakit beállítunk a kör közepére. Minden gyermek lerakja a megrajzolt körét a földre. A középen álló gyermek elkiáltja magát: Komámasszony, hol az olló? Erre minden gyermeknek egy másik körre kell állnia, vagyis egymással kell helyet cserélniük. A középső játékos feladata, hogy a külső körök közül találjon magának egyet, amire rá tud állni. Amennyiben ez sikerül neki, akkor a körből kimaradt gyermek áll be a helyére, a kör közepére, és ez egész kezdődik elölről!

Kis kacsa fürdik
A játékosok egymás kezét fogják, és körbejárnak. Egy lány bemegy a kör közepére, és együtt éneklik a dalt. Amikor az „Akit szeretsz, azt vedd be!” sorhoz érnek, a kislány választ magának valakit a körben állókból, és elkezd vele forogni a kör közepén. Közben a körben maradtak is párokat alkotnak, majd egymás vállát vagy derekát fogva ők is pörögni kezdenek, miközben folytatják a dalt a végéig. Miután befejezték a dalt, az újonnan bevitt gyermek marad a kör közepén, és kezdődik elölről a játék.


Kis kacsa fürdik fekete tóban,
Anyjához készül Lengyelországba.
Hej, begyem, begyem,
Szép lány barátom,
Akit szeretsz, azt vedd be!
Ezt szeretem, ezt kedvelem,
Ez az én édesem,
Adjon Isten lassú esőt,
Mossa össze mind a kettőt,
Táncra a Tisza partjára.
Ha pénz volna, csörögne,
Rózsa volna, illene,
Mégis kifordulna.

Körben áll egy kislányka

A játékosok kört alkotnak, kézen fogva körbe mennek. Egy játékos a kör közepén áll. Énekelnek. "Körben áll egy kislányka. Lássuk ki lesz a párja! Lássuk kit szeret a legjobban, azzal forduljon gyorsan!" Ekkor a körben álló választ magának egy párt, szemben állva megfogják egymás vállát és forognak. Tovább énekelnek. "Ezt szereti legjobban. Ezzel forduljon gyorsan! Vége, vége, vége mindennek, vége a szerelemnek".
Mackó, mackó

A játékosok kört alkotnak, egymás kezét fogva mennek körbe. Énekelnek. "Mackó, mackó ugorjál! (Mindenki ugrik egyet). Mackó, mackó dobbantsál! (Mindenki dobbant egyet). Mackó, mackó fordulj ki! (Mindenki kifordul). A játékvezető menet közben bármikor mondhatja, hogy "Rajta, vissza!" Ekkor mindenki hirtelen megfordul, és ellenkező irányba kezd el manni. Ez a játék is folytatható befordulással.

 

A guggolós körjátékokat különböző szöveg és dallam változatra lehet játszani. Lényege, hogy a játékosok kört alkotva, kézen fogva mennek körbe, és az ének végén leguggolnak. Aki elesik, vagy nem guggol le, az beáll a kör közepére.


Mit játszunk lányok?

Mit játsszunk lányok? Azt játsszuk lányok. Bricket, brackot, hat barackot. Csücsüljünk le lányok!

Ég a gyertya

Ég a gyertya, ég. El ne aludjék! Aki lángot látni akar, mind leguggoljék!

Kocsit, kocsit

Kocsit, kocsit komámasszony! Lovat, lovat sógorasszony! Szél fújja pántlikámat, harmat éri a szoknyámat. Huss!


Túrót vettem

Túrót vettem, elejtettem. Azt sem tudom, hová tettem. Szél fújja pántlikámat, harmat éri a szoknyámat. Csüccs!


Dombon törik

Dombon törik a diót, a diót. Rajta meg a mogyorót, mogyorót. Tessék kérem megbecsülni, és a földre lecsücsülni! Csüccs!Játsszák úgy is, hogy a "Rajta meg a..." helyett azt éneklik, hogy "Rajta, vissza..." Ekkor hirtelen megfordulnak, és ellenkező irányba kezdenek menni.


Csicseri borsó

A játékosok egymás kezét fogva mennek körbe. Egy játékos a körön belül ellenkező irányba megy, ő a kecske. Énekelnek: "Csicseri borsó, bab, lencse. Fekete szemű menyecske. Ne menj haza este, mert megbök a kecske. Pattantyú!" Aki előtt éppen ekkor van a kecske, azt megböki, és helyet cserélnek.


Hogy a csibe?

A játékosok egymás kezét fogva mennek körbe. Egy játékos a körön belül ellenkező irányba megy, ő a vevő. Énekelnek: "Hogy a csibe? Három icce. Hát a kakas? Három garas. Hát a tyúk? Az is úgy. Azt is mindjárt megmondjuk." Amikor ideérnek, a vevő odamegy valakihez, és a következő párbeszédet folytatják le: - Mit árul kend, komámasszony? - Túrót. - Hogy adja? - Én a túróm nem adom, inkább körülszaladom Ekkor mindketten elkezdenek futni a körön kívül, de ellenkező irányba. Aki előbb ér vissza, az áll be az üres helyre és a másik lesz a vevő.


Csön-csön gyűrű

Egy játékos bemegy a körbe, két tenyere között egy gyűrű van, ő az osztó. Egy másik játékos a körön kívülről figyel. A többiek ima szerűen összeteszik a tenyerüket. Énekelnek: "Csön-csön gyűrű, arany gyűrű. Nálam, nálad ezüst gyűrű. Itt csörög, itt pörög, itt add ki! Ének közben az osztó körbejár, és mindenkinél úgy tesz, mintha odaadná neki a gyűrűt. Valakinek persze oda is adja. Amikor az ének végére érnek, a figyelőnek ki kell találnia, hogy kinél van a gyűrű. Akire rámutat, az széttárja a kezét, és mutatja, hogy üres, vagy nem. Ha eltalálja, helyet cserélnek.

 

Megy a gyűrű

Egy játékos beáll a körbe. Egy hosszú zsinegre ráfűznek egy gyűrűt, melynek a két végét összekötik. A zsineget mindenki az összeszorított öklében fogja úgy, hogy az öklök összeérnek. Éneklés közben adogatják körbe a gyűrűt, hogy a körben álló ne láthassa, merre jár. "Megy a gyűrű vándorútra. Egyik kézből a másikba. Aki tudja, meg ne mondja, merre van a gyűrű útja! Csili-csalamádé, csili-csalamádé, sárga karalábé. Sári hopp, hopp, hopp". Ekkor a középen állónak meg kell mondania, kinél van a gyűrű. Ha eltalálja, helyet cserélnek.


Ne nézz hátra

Egy játékos a körön kívül megy körbe egy kendővel. Énekelnek: "Ne nézz hátra, jön a farkas, nagyot üt a hátadra", vagy "Tüzet viszek, ne lássátok! Ha látjátok, ne mondjátok! Ég a rokolyátok". Közben a körbejáró valaki mögött leejti a kendőt. Ha az észreveszi, akkor elkezdi kergetni a dobót. Ha nem veszi észre a kendőt, és a dobó visszaér mögé, vagy nem tudja elkapni, akkor helyet cserélnek. Ha elkapja, visszaállhat a helyére.


Párválasztó

Egy játékos a kör közepére megy. Énekelnek: "Hajlik a meggy fa, nagy az árnyéka. Alatta vagyon szép barna lányka. Akit szeretsz, kapd el!" Akit választ, az megy a kör közepére.


Járok egyedül

Egy játékos a kör közepére áll, egy pedig kívül jár körbe és énekel: "Járok egyedül, félek mindentül. Kit adsz utitársul?" A középen álló ekkor rámutat valakire. Ha ez nem tetszik a kérőnek, akkor így énekel: "Ezt nem szeretem, ezt nem kedvelem. Veszem a villára, dobom a boglyára". Ha tetszik neki, akkor pedig így énekel: "Ezt én szeretem, ezt én kedvelem. Veszem az ölembe, viszem kiskertembe". Megfogja a kezét és magával viszi.


Lánykérés

Az anya a kör közepén áll, a kérő a körön kívül jár körbe. Mindenki énekel: "Méz, méz, méz, termett méz. Termett méznek áldott ága, lehullott virága. Az az áldott bor, ki mindennap forr. Ha jót iszol belőle, a torkodra forr". Az anya és a kérő a következő párbeszédet folytatják:

Anya: - Mit kerülöd, mit fordulod az én házam tájékát?

Kérő: - Azt kerülöm, azt fordulom, a te házad tájékát, hogy igen megszerettem Erzsike lányodat. Anya (énekelve): - Nem adom a lányomat arany hintó nélkül. Abban pedig hat ló legyen, mind a hatnak arany farka legyen!

Kérő: - Meglesz. Erre a kérő elviszi az egyik lányt, és együtt járnak körbe. Mindenki énekel: "Most viszik, most viszik Danikáné lányát. Bíborban, bársonyban, gyöngyös koszorúban". A játékot kezdik elölről. Addig játsszák, amíg az összes lányt el nem viszi a kérő.

Hol jársz?

A játékosok kézen fogva körbejárnak. Egy játékos a körön kívül, ellenkező irányba jár, ő a kérő. Énekelnek: "Hol jársz, hová mész nagy Erzsébet asszony? Ide, oda, amoda, fehérvári városba. Kisebbiket, nagyobbikat tartsa meg magának. Zsupsz ki édes rózsám!" Aki mögé ér a kérő a dal végére, annak a hátára üt, és helyet cserélnek.


Kipp-kopp kopogok

A játékosok kézen fogva körbejárnak. Egy játékos a kör közepén bekötött szemmel guggol, egy játékost pedig választónak jelölnek ki. Énekelnek. "Hej koszorú, koszorú. Mért vagy olyan szomorú?"A középen lévő válaszol: "Azért vagyok szomorú, mert a nevem koszorú."Ekkor a választó rámutat valakire, aki a bekötött szemű mögé lép, és megkopogtatja a hátát: "Kipp-kopp kopogok, találd ki, hogy ki vagyok!" Ha kitalálja, helyet cserélnek.


Nyuszi ül a fűben

A játékosok kézen fogva körbejárnak. Egy játékos a kör közepén guggol. Énekelnek: "Nyuszi ül a fűben. Fűben szundikálva. Nyuszi talán beteg vagy, hogy már nem is ugorhatsz? Nyuszi hopp! Nyuszi hopp! Máris egyet megfogott". Ekkor a nyuszi választ valakit, akivel helyet cserél.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

(Ha valami nem megy szólj és segítek. virag-78@gportal.hu )

Átnézve:2020.05.22.

Copyright  © 2005-2020 Virág Design

 

1 hozzászólás
Idézet
2009.03.08. 13:43
Zsuzsanna Lukacs

Bujj bujj zöld ág zöld levelecske,

nyitva van az aranykapu csak bujjatok rajta.

Rajta rajta leszakadt a pajta

benn maradt a macska!


Válasz:

Szia.

Köszönöm,kitettem :)

 

Copyright  © 2005-2020 Virág Design /  www.jegvirag.gportal.hu /  virag-78@gportal.hu

 


Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!